Kvalitu našeho života ovlivňuje hned několik faktorů. Některé z nich nemůžeme změnit, jiné ano. Faktory, které nemůžeme změnit, je například kvalita ovzduší, počasí a další. Mnohem více je ale vlivů, které změnit můžeme. Jsou to především naše zvyky a návyky. Jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují zdraví člověka a tím i kvalitu života, je životospráva a výživa. Vliv výživy na lidské zdraví je obrovský, a pokud se nestravujeme správně, svému tělu jen škodíme.

Stačí dodržovat jen pár zásad

VýživaNení nutné od základů měnit jídelníček, ale ve většině případů stačí změnit jen samotný přístup k výživě a změnit jen pár detailů. Pojem zdravá výživa je pro některé z nás strašákem. Bojíme se, že zdravá výživa znamená jen pokrmy bez chuti a bez přidané hodnoty, což ale rozhodně není pravda. I zdravé pokrmy mohou být chutné a lahodné. Zdravá strava ani neznamená, že byste měli z jídelníčku zcela vynechat svá oblíbená jídla, jako například smažený sýr. Jen byste si ho neměli připravovat každý týden, ale jen výjimečně.

Hledejte zdravé potraviny

Zaměřit byste se měli především na potraviny, které jsou pro vaše tělo přínosné. Tedy potraviny s vyrovnaným poměrem vitamínů, minerálů a pro tělo důležitých živin. Obecně je zapotřebí zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny. Dále v dnešní době zanedbáváme v jídelníčku luštěniny, obiloviny i některé další potraviny, jako jsou například jáhly. Přitom zrovna jáhly jsou bezlepkovou potravinou, která má mnoho prospěšných látek.

Naučte se zdravěji vařit

I zdravé a kvalitní potraviny ale samy o sobě nejsou zárukou správného jídelníčku. Každé jídlo se dá připravit několika postupy a metodami. Některé postupy mohou připravit potravinu o většinu jejích vitamínů, minerálů a prospěšných látek. I brokolicová polévka se dá připravit různými způsoby.  Mezi nevhodné technologie se řadí například smažení nebo pečení v oleji. Naopak zdravé způsoby přípravy pokrmů jsou dušení v páře nebo vaření.